"In Dunepanne breng ik telkens opnieuw hele gelukkige dagen door."

Wie: Lisette (87)
Houdt van: gezelschap, de zee, mensen om me heen

Al drie jaar komt Lisette op vakantie naar Hotel Dunepanne. Ze is er graag en komt dan ook enkele keren per jaar. Vandaag is ze net terug en ze kijkt al uit naar haar volgende verblijf. 

Lisette

Vroeger ging ik met mijn man overwinteren in Spanje, in Benidorm. Daar zaten we in een flatje, vlak bij de zee. We spraken er af met vrienden, gingen lekker eten of uitwaaien op het strand, echt fantastisch. En het was er meestal goed weer! Ik was een fervent wandelaar en fietser, bijna niemand kon mij volgen! (lacht) Maar drie jaar geleden overleed mijn man en vielen deze mooie winters weg. Bovendien kreeg ik steeds meer last van artrose in mijn rug, in mijn benen ... Het gevolg was dat ik me begon op te sluiten. 'Niet goed,' zei de dokter, 'je moet buitenkomen, Lisette.'

Ik heb vijf dochters en een zoon, zestien kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen. Ze zijn erg in de weer voor mij, maar ik kan en wil van hen niet vragen dat ze elke dag bij me zijn. Zij hebben ook hun leven, hun bezigheden. De avonden vallen me heel zwaar, dan voel ik me alleen en ik kan eigenlijk helemaal niet alleen zijn. 

En zo ben ik drie jaar geleden in Hotel Dunepanne beland. Dat was meteen goed! De kamers zijn heel mooi, alles is er kraaknet en het personeel is heel vriendelijk. Nu kan ik mezelf nog wassen en aankleden, maar moest ik hulp nodig hebben, dan heb ik hel maar te vragen. Op een kinesist kan ik rekenen als de pijn te erg wordt. 's Middags worden we aan tafel bediend, het is altijd heel lekker en verzorgd eten. Daar vind ik ook het gezelschap dat ik zoek. Ik kan babbeltjes slaan in de salon of in de tuin, want er zijn altijd mensen.

Aan de activiteiten neem ik meestal niet deel, maar ik ga wel met een gehuurde scootmobiel de dijk op. De zeelucht, de mensen, het strand zien, ... Daar hou ik van. Naar de markt ga ik ook, er is altijd wel een vrijwilliger die met mij wil gaan. Ze verkopen zulke mooie spullen, ik kan het nooit laten toch met iets terug te komen. (lacht)

Voor mij zijn het echt zalige vakanties, De Haan is ook een heel mooi stadje. In Dunepanne kom ik helemaal tot rust en breng ik telkens opnieuw hele gelukkige dagen door. Voor mij mag dat nog een paar jaar duren.

Interview: voorjaar 2023